Zoals in de meeste sporten zijn ook in boogschieten meerdere disciplines(stijlen). Hieronder geven we een overzicht in deze verschillende soorten. Niet alle disciplines zijn bij ons mogelijk.

Recurve:

Recurve is schieten met een recurveboog met vizier en stabilisatoren. Dit is gericht schieten en de meest beoefende stijl. Het valt ook onder de huidige olympische discipline. Recurve is zowel indoor als outdoor mogelijk en heeft vele wedstrijdvormen waar je aan mee kan doen.

Recurve is altijd gericht schieten met een vizier. De stabilisator is een optie maar wel aanbevolen.

Compound:

Als compoundschutter kun je ook indoor en outdoor schieten. Ook deze stijl heeft meerdere wedstrijdvormen om aan mee te doen. Hieronder valt zowel de indoorcompetities, de outdoorcompetities en zelfs 3D.

Compound kan zowel gericht als “bare” gebruikt worden.

Met barecompound gebruik je geen vizier of peepsight terwijl je met “gewone” compound je vizier en peepsight gebruikt om op je doelwit te richten.

Barebow:

Barebow is de stijl met de meeste varianten in bogen en schietstijlen. Onder barebow vallen alle houten bogen zonder vizier of stabilisator. Er is een toegestane uitzondering om mee te mogen doen in deze klasse met een recurveboog maar dan moet de boog kaal zijn. Met barebow kun je meedoen aan outdoor, indoor en 3D wedstrijden.

Barebow kan zowel gericht geschoten worden of traditioneel.

Traditioneel betekent dat je op gevoel en spiergeheugen schiet zonder te richten, met gericht gebruik je de pijlpunt om te richten op je doel.

Kyudo:

Kyudo, (弓道 Kyūdō), dat letterlijk de weg van de boog betekent, is een traditionele Japanse vorm van boogschieten. Kyudo wordt tegenwoordig hoofdzakelijk uitgeoefend als methode tot fysieke, morele en geestelijke ontwikkeling. Het doel is op de correcte manier te schieten, het raken van het doel ‘komt dan vanzelf’.

In tegenstelling tot westers boogschieten wordt Kyudo beoefend in traditionele Japanse kleding en met een traditionele Japanse boog (Yumi), die vaak vervaardigd wordt van bamboe. Een ander verschil ten opzichte van westers boogschieten is dat bij Kyudo de pees van de boog tot achter het oor wordt getrokken in plaats van op de wang.

Kyudo omvat meer dan alleen een pijl schieten op een doel. Niet alleen het schieten wordt geoefend, maar ook de correcte Japanse bewegingen. Binnen Kyudo is het gebruikelijk om het geheel te oefenen in een ceremonie van meerdere schutters waar elke schutter na elkaar een pijl lost. Kyudo wordt vaak een zenkunst genoemd vanwege het meditatieve karakter.

Kyudo is een stijl die bij ons niet wordt beoefend.

Longbow:

Longbow is een klasse waaraan meerdere eisen aan de boog zitten. Valt je boog hier niet onder dan val je onder de barebow. Longbow is een klasse onder de barebow categorie. Longbow kan zowel indoor, outdoor en 3D mee geschoten worden. Let wel op dat een longbow langzamer is en dus voor verdere afstanden moeilijker wordt.

Je kunt met de longbow zowel gericht als traditioneel schieten.

Boogschieten te paard:

Boogschieten te paard wordt gedaan met een ruiterboog. Dit is een korte boog waardoor je makkelijk over je paard zijn nek kan draaien naar de andere kant. Dit is een oude discipline die terug gaat tot in de middeleeuwen.

Zowel gericht als traditioneel is mogelijk met boogschieten te paard.

Boogschieten te paard is niet mogelijk bij ons.

Traditioneel:

Traditioneel is het schieten zonder de pijlpunt te gebruiken als richtpunt. Je gebruikt je instinct en spiergeheugen om te schieten op je doel. Dit kan zowel indoor, outdoor, veld of 3d.

Kruisboog:

Kruisboogschieten is met een mechanische boog waarvan de boog geladen wordt en je schiet met een trekker. Kruisboogschieten is bij ons NIET mogelijk.