Wij hebben onze naam vergaard van het historische gebied de Meierij.

Het historische gebied de Meierij sinds tussen 1648 en 1795:

De historische Meierij van ‘s-Hertogenbosch besloeg het grootste deel van Oost-Brabant. De hoofdstad van de bestuursregio was ‘s-Hertogenbosch. De rest was ingedeeld in vier kwartieren (districten).

De bestuurlijke indeling van de Meierij van ‘s-Hertogenbosch was als volgt:

Stad en Lande van ‘s-Hertogenbosch (Vrijdom van ‘s-Hertogenbosch) (hoofdstad: ‘s-Hertogenbosch);

  • Kwartier van Oisterwijk (hoofdstad: Oisterwijk);
  • Kwartier van Kempenland (hoofdplaats: Oirschot, later werd dit Eindhoven);
  • Kwartier van Peelland (hoofdstad: Sint-Oedenrode, later werd dit Helmond);
  • Kwartier van Maasland (hoofdstad: Oss).

Binnen of aangrenzend tegen het gebied van de Meierij lagen gebieden die hiertoe niet behoorden, maar tegenwoordig wel deel uitmaken van Noord-Brabant:

Lommel, thans een Belgische gemeente, behoorde altijd tot het kwartier Kempenland van de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. De plaats komt als zodanig in alle beschrijvingen van de Meierij voor. Het werd in 1807 geruild tegen Luyksgestel, dat als een geïsoleerde enclave in de Meierij lag en tot het Prinsbisdom Luik behoorde. Land van Cuijk Land van Ravenstein Heerlijkheid Boxmeer Rijksheerlijkheid Gemert (behoorde toe aan de Duitse Orde) Graafschap Megen Land van Bokhoven.

De huidige Meierij van ‘s-Hertogenbosch

De naam Meierij wordt tegenwoordig meestal gereserveerd voor de streek ten noorden van de lijn Tilburg – Helmond, zodat de Kempen en een deel van Peelland erbuiten vallen. Met name het gebied rond Sint-Michielsgestel, Boxtel, Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode draagt heden ten dage de naam Meierij. Veghel droeg vanaf de 19e eeuw de naam Parel van de Meierij, verwijzend naar de regionale functie van Veghel in de Brabantse Midden-Meierij[1], terwijl Sint-Oedenrode de naam Het groene hart van de Meierij draagt. In 1998 werd door de provincie Noord-Brabant de gebiedsafbakening van de Meierij gemaakt, waarmee de huidige grenzen van de Meierij staan aangegeven.

Bron: Wikipedia